In Memoriam - mr Slobodan Prošić
1951 - 2019.
29 јул, 2019 by
In Memoriam - mr Slobodan Prošić
OdooBot
 Odoo image and text block

Posle kratke i teske bolesti 6.jula 2019. godine napustio nas je naš kolega, prijatelj i jedan od osnivača Srpskog spoljnopolitičkog kruga i njegovih najaktivnijih članova.

Rođen u Atini 1951. godine. Diplomirao je i magistrirao na Odseku za Filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kao doktorantski kandidat, studirao je na Univerzitetu grada Njujorka (1984.- 1986). Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je u SAD (od 1981-1986) i Japanu (od 1991. do 1993. i od 2002. do 2006) i specijalizovao se za pitanja Dalekog istoka.

Po povratku iz Japana prelazi na mesto ministra savetnika za političke poslove u Odeljenju za Institucije Evropske unije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Diplomatsku karijeru zaokružio je u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik gde je radio kao opunomoćeni ministar od 2014. do 2016. godine.

Objavljuje članke u Politici o aktuelnim spoljnopolitičkim temama, kao recenzije i studije u stručnim i naučnim časopisima i zbornicima. O pitanjima globalizma objavio je obimno delo političke filozofije pod naslovom Kartografija nestajanja, diseminacija granica i misao postglobalizma (2016) u kojem istražuje fenomen istovremene suverenizacije i desuverenizacije na međunarodnom planu.

mr Slobodan Prošić ostaće upamćen kao plemenit, veoma obrazovan čovek sa merom, stilom, manirima, profesionalnošću, analitičnosti, preciznosti, odgovornošću, odanosti i ljubavi prema svojim najbližnjima, profesiji i zemlji koju je predstavljao. On je iza sebe ostavio veliko i značajno delo kao filozof, pisac i analitičar, ali pre svega kao čovek plemenitog kova, u svemu uzoran i prirodan i zbog toga jedinstven. Njegov prerani odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpski spoljnopolitički kruga, ali će njegova hrabrost i pravičnost ostati naša trajna inspiracija i putokaz u budućim aktivnostima i stremljenjima.